Dr. Aczél János, matematikus díszdoktori avatása

a Debreceni Egyetemen

2003. június 21.

 

 

 

 

Aczél János 1924-ben született Budapesten. 1947-ben a Pázmány Péter Tudomány-egyetemen doktorált. 1952-től 1965-ig vezette a KLTE Matematikai Intézet Analízis Tanszékét. Ezt követően 1993-ig a kanadai Waterlooi Egyetem professzora, 1993-tól professzor emeritusa.

Számos magyar és nemzetközi kitüntetés birtokosa; 1971-től a Royal Society of Canada, 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Díszdoktora a Karlsruhei, a Gráci, a Katovicei és a Miskolci Egyetemeknek.

Debrecenben töltött évei során – a függvényegyenletekkel foglalkozók bibliájaként számon tartott könyvében – készítette el az elmélet első szisztematikus összefoglalását. Tevékenysége meghatározó módon befolyásolta az Analízis Tanszék kutatási profilját – az ő hatására lett a függvényegyenletek vizsgálata a tanszék fő kutatási területe. Tizenkét éves itteni munkássága alatt öten doktoráltak irányítása mellett.

Külföldre való távozása után is tartotta a kapcsolatot a debreceni kollégákkal. 1975-ben közös könyve jelent meg Daróczy Zoltánnal. Számos debreceni matematikust meghívott a Waterlooi Egyetemre, amelynek eredményeként több mint 20 közös publikáció született.


A Debreceni Egyetem díszdoktorai